top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGUUS Koffie

Baristo? Baristi? Wat ís een barista!?

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021

en barista, wat is dat eigenlijk? Hoewel het vak in Nederland inmiddels toch al wel populair is geworden, weet nog niet iedereen wat een barista is. Sommige mensen weten wel dat een barista ‘iets met koffie’ doet, maar wat dan? En waarom heet een mannelijke barista geen baristo?


Een barista is een koffiekunstenaar, een koffieconnaisseur. Iemand die de espressomachine bedient zoals Max Verstappen zijn raceauto bestuurt. Zoals een bakker, met precisie, zijn brood bakt, zo maakt een barista zijn koffie. En zoals een wijnsommelier haar wijn begrijpt, begrijpt een barista haar koffie. Dat gaat natuurlijk gepaard met veel passie en kennis.


Barista worden? Dat doe je met ee nbaristacursus van GUUS Koffie

Wat is een barista?

Een barista, wat is dat eigenlijk? Hoewel het vak in Nederland inmiddels toch al wel populair is geworden, weet nog niet iedereen wat een barista is. Sommige mensen weten wel dat een barista ‘iets met koffie’ doet, maar wat dan? En waarom heet een mannelijke barista geen baristo?


Een barista is een koffiekunstenaar, een koffieconnaisseur. Iemand die de espressomachine bedient zoals Max Verstappen zijn raceauto bestuurt. Zoals een bakker, met precisie, zijn brood bakt, zo maakt een barista zijn koffie. En zoals een wijnsommelier z’n wijn begrijpt, begrijpt een barista zijn koffie. Dat gaat natuurlijk gepaard met veel passie en kennis.Barista of baristo?

Als we het woord ‘baristo’ opzoeken in het woordenboek, zien we dat baristo de naam is van een likeur, maar meer dan dat is er niet te vinden. Een mannelijke barista noem je dus niet baristo! Het woord ‘barista’ komt uit het Italiaans en betekent barkeeper.

barista italian espresso baristacursus
Een échte Italiaanse barista - Foto: Comunicaffe.com

In Italië is een barista dus niet iemand die zich uitsluitend met het maken van koffie bezighoudt. In Nederland (en andere landen) wel. In het meervoud zeg je baristi (als het om mannelijke barista’s gaat) en bariste (als het om vrouwelijke barista’s gaat). Gelukkig hebben wij het woord in het Nederlands geadopteerd en zeggen wij gewoon barista’s.Waar werkt een barista?

“Oh, dus jij werkt bij die bekende koffiebar die je op stations vindt?” Nee. Niet íedere barista werkt bij de grote koffieketen. Als barista kun je op een vaste plek werken, zoals in een espressobar of een restaurant, maar je kunt ook als freelance barista werken. Dan werk je op verschillende evenementen, beurzen, congressen, of soms tijdelijk op een vaste plek.


Waar de barista ook werkt: de kwaliteit van de koffie is voor hem of haar het allerbelangrijkst. Aan het begin van de dag en tijdens de werkdag bewaakt de barista de kwaliteit van de koffie. Dit doet hij of zij onder andere door de temperatuur van het water in de gaten te houden, de koffiemolen te blijven afstellen en vooral: de koffie tussendoor te proeven. Zo weet hij of zij precies wat de gast geserveerd krijgt.


Latte-art

Ben je een barista als je een hartje in de cappuccino kunt schenken? Niet per definitie. Als je een hartje in een cappuccino kunt schenken, heb je wel heel veel geoefend! En je weet precies hoe je op de juiste manier melk hoort op te schuimen. Toch kan het zo zijn dat iemand die goed melk kan opschuimen, nog veel kan leren over de espressomachine en het maken van de perfecte espresso. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om meer te leren over het maken van de perfecte espresso.


Wil jij barista worden?

Het beroep barista is niet beschermd. Iedereen kan zichzelf een barista noemen. Wel kun je certificaten en diploma’s halen om beter te worden. De meest bekende koffieopleidingen zijn de erkende SCA barista-opleidingen. Ook kun je een één- of meerdaagse baristacursus of koffieworkshop volgen, waarin je meer leert over koffie en het baristavak. Om een goede barista te worden, moet je naast veel trainen en leren ook heel veel kopjes koffie gaan zetten. Oefenen, oefenen, oefenen! Er is vanuit restaurants en espressobars veel vraag naar leergierige, beginnende barista’s. Het is dan wel heel fijn om al enige (theoretische) kennis van het baristavak te hebben.


GUUS Koffie biedt baristacursussen, koffieworkshops en SCA-opleidingen. Meer info over ons aanbod vind je via onze homepage. Wil je advies of even sparren of wil je direct een baristacursus boeken? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier.

baristacursussen van GUUS Koffie

2.889 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page