top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTom Enthoven

Koffieweetjes! Wist jij dit?

Op de hoek van de straat, in restaurants, cafés, in supermarkten, bibliotheken, tankstations, kantoorpanden, op bouwplaatsen en in het vliegtuig; werkelijk OVERAL kom je koffie tegen. Het is één van de meest gedronken dranken ter wereld en dus genoeg reden om je eens wat bij te leren over koffie. We zetten een aantal weetjes over koffie voor je op een rij.


1. De ontdekking van koffie

Over de ontdekking van koffie als drankje is veel geschreven maar wie nou precies de ontdekker is van het zwarte goud? Eigenlijk weten we het niet echt. Wat we wel denken te weten? Dat koffie zijn oorsprong vindt in Afrika, zeer waarschijnlijk in Ethiopië.

Volgens een hardnekkige legende was het de Ethiopische geitenherder Kaldi die opmerkte dat zijn geiten extra energie kregen na het eten van de bessen van de koffieplant. Toen hij zijn vondst meldde bij het plaatselijke klooster, gooiden de monniken zijn besjes afkeurend in het vuur. De heerlijke geur die vervolgens ontstond, motiveerde Kaldi om de gebrande bonen uit de as te halen en om er een drankje van te trekken. Voila! Het eerste bakkie troost was gezet!

Waarschijnlijk een broodje aap-verhaal natuurlijk, en zo zijn er nog veel meer te vinden. Maar dat Ethiopië het ‘moederland’ is van koffie, daarover bestaat eigenlijk geen twijfel.

2. Nederland draait op koffie

Pak ‘m beet 2 miljard! Zóveel bakkies koffie worden er naar schatting elke dag gedronken wereldwijd. Een duizelingwekkend getal. In Nederland zijn we er duidelijk gek op: al jarenlang behoren ‘we’ tot de top 10 van grootste koffieleuten ter wereld. Alleen in Scandinavië wordt er meer koffie per hoofd van de bevolking gedronken.


3. Nederland graaide naar koffie

Huh? Dat zei je toch net ook al? Nee, ik heb het nu even over de verleden tijd. Want wist je dat Nederland waarschijnlijk een aardig aandeel had in de wereldwijde verspreiding van koffie? Koffiebonen werden namelijk sinds de groei in populariteit (rond 1000 na C.) al een tijdje verhandeld maar volgens de overlevering was het de Nederlander Pieter van den Broecke die als eerste een aantal koffieplantjes aan boord van zijn VOC-schip naar Europa smokkelde vanuit de Arabische plaats Mokka.

Dat werd heus niet meteen een groot succes maar decennia later belandden de planten dankzij die VOC-diefstal wel op plekken als Java en Suriname, waarna er een heuse koffie-industrie ontstond in die landen.


4. Robusta bevat dubbel zoveel cafeïne als Arabica

Wist je dat er véél meer cafeïne zit in Robusta-bonen dan in Arabica-bonen? Zo’n 1,5-2 % tegenover 2,5-3,5 % Dat heeft te maken met de hoogte waarop de planten groeien. Cafeïne is namelijk het afweermechanisme van de koffieplant. Het beschermt de plant tegen insecten, ziekten en parasieten. Doordat Arabica-koffieplanten op grotere hoogte groeien dan Robusta-planten, hebben ze minder last van insecten en parasieten en de bijkomende ziektes, waardoor de plant minder cafeïne nodig heeft om zichzelf te verweren. Meer over dit verschil lees je hier.

5. Koffie is calorie-arm maar maakt toch (een beetje) dik

Koffie bevat in principe geen calorieën. Nou ja….zwarte koffie dan. Het is natuurlijk een ander verhaal als je een lekkere, romige cappuccino drinkt. Dan vliegen de kilo’s er aan. Maar een kopje zwarte koffie of espresso bevat eigenlijk geen calorieën.


Waarom je dan toch kunt aankomen door koffie te drinken? Dat komt door de cafeïne. De inname daarvan zorgt ervoor dat jouw lichaam het hormoon cortisol gaat aanmaken, het stress-hormoon. Dit is de stof die ervoor zorgt dat je dat opgejaagde gevoel krijgt wanneer je teveel koffie hebt gedronken. Het zorgt er ook voor dat jouw lichaam meer vet opslaat tijdens het eten dan gewoonlijk, waardoor je dus aankomt. Bovendien zorgt cafeïne ervoor dat je lichaam glycogeen omzet in glucose, oftewel suiker, dat wordt opgeslagen als vetten die je door de insuline in je lichaam niet goed kunt verbranden.


Wil je dus afvallen? Dan is heel veel koffie drinken niet verstandig.

6. Een goede espressomachine maakt niet automatisch goede koffie

Net zoals dat een peperdure racefiets er nog niet voor zorgt dat een dikke zondagochtendwielrenner makkelijk de Alp d’Huez op fietst, maakt een dure espressomachine echt niet automatisch lekkere koffie. Daarvoor is meer nodig. Een goede bonenmaler, bijvoorbeeld, is minstens net zo belangrijk. Die zorgt ervoor dat jouw koffiebonen perfect gemalen worden, om zo alle lekkere smaken uit de koffie te trekken.


Die kostbare koffiebonen zelf zijn natuurlijk het allerbelangrijkste. Al is je machine nog zo goed en je bonenmaler zo precies; zonder goede bonen zet je nooit een lekkere espresso. En wat ook vooral niet mag ontbreken? Een beetje kennis over - en een beetje liefde voor – het product koffie.


Wil je na het lezen van deze blog nog meer van die kennis een liefde opdoen? Kijk dan eens bij ons aanbod van baristacursussen en workshops. Ook voor zo’n mooie espressomachine en bonenmaler kun je overigens bij ons terecht.


Cheers!

35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page