top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGUUS Koffie

Filterkoffie: Alleen maar hip of ook echt lekker?

Bij filterkoffie denken de meeste mensen toch aan een oude pot koffie met een bruin, gebruikt filter. Je doet daar dan een paar scheppen gemalen koffie en water bij en vervolgens wacht je even. Na vijf minuten heb je een waterige, smaakloze en toch bittere koffie die je zo snel mogelijk op drinkt. Puur voor de cafeïne!
Daarom horen we mensen regelmatig over ‘bonenmachines’. Die geven namelijk wél goede koffie! Wij bij GUUS Koffie houden van afwisseling en kiezen daarom toch ook regelmatig voor een goede filterkoffie. Wat een goede filterkoffie is, leggen wij jou in dit blog uit.

Als je onze andere blogs hebt gelezen, heb je inmiddels geleerd dat koffiebonen afkomstig zijn van koffiebessen. Om de koffie te kunnen zetten, dien je de pitten uit die koffiebessen te drogen en te branden, om ze vervolgens te kunnen malen. Zodra de gemalen koffie in contact komt met water, ben je daadwerkelijk koffie aan het maken.


Bonen vs Gemalen Koffie Gemalen koffie komt dus altijd al van koffiebonen, maar de gemalen koffie wordt wel sneller oud dan wanneer het nog niet gemalen is. Dat is waarom mensen gauw roepen dat een ‘bonenmachine’ lekkerdere koffie geeft, omdat dan de bonen direct na het malen gebruikt worden. We legden ook al eerder uit wat verse koffie precies is en dat de smaak van de koffie ook beïnvloed wordt door de versheid van de koffie.


Nu zijn er meerdere manieren om koffie te zetten. Welke manieren ken jij?

Verschillende zetmethodes

Je kent ongetwijfeld de espressomachine, waarmee je – verrassend genoeg – espresso kunt zetten. In dit blog nemen we je mee in de wereld van de filterkoffie. Filterkoffie, ofwel slow koffie, wordt steeds populairder. Logisch: je hebt relatief weinig spullen nodig om een goede filterkoffie te maken, de spullen zijn goedkoper in aanschaf dan een espressomachine én het is hartstikke leuk om te doen als je het ons vraagt. Je kunt enorm experimenteren met verschillende zetmethodes, verschillende koffies en verschillende technieken.

Filterkoffie: koffiezetten met gevoel

Filterkoffie maken kost wel iets meer tijd (het heeft niet voor niets de naam slow coffee), maar zie het als je ideale pauzemomentje. Helemaal nu je wellicht vaker thuiswerkt.


De bonen die je nodig hebt voor filterkoffie zijn over het algemeen lichter gebrand. Dat houdt in dat de bonen minder lang in de brander zijn geroosterd en dat zie je onder andere aan de kleur. Wij raden aan de bonen vers te malen voor je filterkoffie gaat maken. Dat kan met een handmatige koffiemolen of met een automatische koffiemolen.


Omdat de koffie die je met filterkoffie maakt langer in contact komt met water, bevat deze koffie maar liefst 30% meer cafeïne dan koffie die je maakt met de espressomachine!


Afwisseling = key

Voor ons is de afwisseling het leukst. Om wakker te worden grijpen we graag naar een dubbele espresso of zelfs een dubbele ristretto en tijdens een goed gesprek maken we nog wel eens een heerlijke filterkoffie met bijvoorbeeld de Chemex of de V60. Voor ieder wat wils én voor ieder moment de juiste zetmethode. Wat is jouw favoriete zetmethode?

537 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page