top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTom Enthoven

Koffie bewaren, hoe doe ik dat?


Jouw lievelings-koffiebonen zijn natuurlijk een essentieel onderdeel van de hele koffie-ervaring, maar veel mensen weten niet hoe ze koffiebonen moeten bewaren om de smaak en versheid te behouden.


In dit blog bespreken we de houdbaarheid van koffiebonen en geven we tips over hoe je koffiebonen kunt bewaren om de optimale smaak en aroma van jouw zwarte goud te behouden.


Koffiebonen bewaren

Koffiebonen zijn gedroogde, geroosterde zaden van de koffieplant. Ze bevatten oliën en andere oplosbare bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de smaak en aroma van koffie. Wanneer koffiebonen worden blootgesteld aan lucht, vocht, licht en hitte, kan de kwaliteit hiervan snel achteruit gaan, waardoor de smaak en aroma van de koffie verminderen.


Je raadt het dus al: een van de belangrijkste factoren om de houdbaarheid van koffiebonen te waarborgen, is om ze op een koele, droge plaats op te slaan.

Roostdatum bepaalt de versheid

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de roostdatum van de koffiebonen. Bij specialty coffees zul je vaak zien dat de datum van branding op de verpakking is vermeld. Dat is niet voor niets: afhankelijk van de branding moeten de bonen nog zo’n 7 tot 14 dagen ‘ontgassen’. Dat houdt in dat het teveel aan CO2 in de bonen moet ontsnappen, voordat je er stabiele en lekkere espresso mee kunt zetten. Wanneer dit proces is voltooid, is de koffie op z’n allerbest.


Daarna volgt er een periode waarop de koffieboon niet meer perfect is, maar nog wel heel goed. Koffiebonen die binnen de laatste 3 maanden zijn geroosterd, kun je nog vers noemen. Het is het beste om koffiebonen binnen een maand na aankoop te gebruiken om te profiteren van de optimale smaak en aroma.

Koop logische hoeveelheden!

Het is ook belangrijk om te weten dat koffiebonen sneller bederven na het openen van de verpakking. Dus als je niet van plan bent om al je koffiebonen direct te gebruiken, koop dan kleinere verpakkingen.

Maal je bonen ‘on demand’

Een andere manier om de houdbaarheid van koffiebonen te verlengen is door de koffiebonen pas te malen vlak voor gebruik. Dit omdat gemalen koffie sneller bederft dan koffiebonen. Daarom zie je in horecazaken naast de mooie espresso machine vaak ook zo’n glimmende, luidruchtige bonenmaler zien staan. Hoe korter de tijd tussen maling en gebruik, hoe beter jouw espresso shot smaakt. Heb je nu zelf geen koffiemolen maar wil je wel graag goede koffie kopen? Bewaar dan de gemalen koffie in een licht- en luchtdichte container. En drink ‘m lekker snel op. Zonde om te laten verpieteren!


Kort samengevat

Dus nog even kort samengevat: koffiebonen behouden langer hun smaak en aroma wanneer ze op een koele, droge plaats worden opgeslagen in een luchtdichte container, pas een week na roostdatum en binnen 3 maanden na roostdatum. En vers gemalen is altijd beter dan op voorhand.

Koffiebonen kopen

Met deze tips geniet jij zo lang mogelijk van jouw koffiebonen. Wil je eens wat nieuwe smaken proberen? GUUS Koffie verkoopt diverse Single Origin espressobonen uit onder andere Ethiopië, Colombia, Brazilië en Indonesië. Het zijn dezelfde heerlijke bonen die we gebruiken tijdens onze evenementen en cursussen.


Of proef eens onze eigen GUUS Koffie-blend die wij ook aan diverse horecazaken leveren. Prachtig in balans en een echte allemansvriend.


Kun je niet kiezen? Probeer dan eens een proefpakketje van GUUS!

Cheers!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page